26 січня 2021 р.

Кінезіологія як засіб розвитку мовленнєвих та інтелектуальних здібностей

У ході клінічних досліджень нейрофізіологи виявили вплив певних рухів на роботу головного мозку. Справа в тому, що тіло і мозок - це цілісний механізм. Останній керує всіма нашими рухами, але існує і зворотний зв'язок. Рухи впливають на мозок. Тільки ці вправи повинні бути спеціально підібрані.

Американські доктори Пол І. Деннісон і Ґейл Деннісон розробили комплекс нейрогімнастики - системи розумового розвитку. Вона являє собою комплекс вправ, що сприяють активізації мозкових функцій і механізмів за допомогою рухів. Активізуються зв'язки між системами «розум» і «тіло» завдяки вправам, які об'єднують розумові та рухові процеси.

Результати нейрогімнастики:

  • поліпшується запам'ятовування інформації, що надходить, вона простіше сприймається;
  • поліпшується функціональність нервової системи;
  • інтенсивніше розвивається дрібна моторика;
  • зміцнюється пам'ять;
  • поліпшується увага;
  • розвивається мова;
  • латентні здібності головного мозку розкриваються;
  • права і ліва півкулі синхронізуються в роботі.

За статистикою, тільки 10% усього населення Землі рівною мірою використовують ліву півкулю, що відповідає за логіку, і праву, що відповідає за творчі здібності. Саме під час скоординованої роботи обох півкуль мозку і досягається максимальний інтелектуальний розвиток. Тому для гармонійного і всебічного розвитку дитини батькам потрібно докласти чимало старань.

Ви можете допомогти дитині розвинути ці навички за допомогою вправ для тренування мозку або ще краще за допомогою гри. Граючи, діти вчаться більш природним чином. У процесі гри найбільш ефективно та інтенсивно проходить процес навчання. Та не менш важлива й практика. Щоразу, коли певна модель поведінки повторюється, вона зміцнює можливості мозку, а тому, дає можливість дитині наступного разу бути більш успішною та результативнішою у своїх проявах. Сприймайте це так: процес розвитку виконавчих функцій мозку нічим не відрізняється від навчання їзді на велосипеді або освоєння навичок декламування алфавіту. Головне, зробіть його веселим і захоплюючим, і ви побачите, як дитина порадує вас своїми новими здібностями.

Далі запропоновані різні вправи, які можна робити разом з дитиною для того, щоб сприяти здоровому розвитку її мозку, і в результаті поліпшити ряд ключових виконавчих функцій. До речі, ці вправи не тільки допомагають дітям, вони ефективні й для дорослих!

1. «Ліфт-дихання». Практика глибокого дихання («ліфт-дихання» або переміщення дихання до всіх частин тіла) допомагає поліпшити пам'ять, а також емоційний контроль. Діти люблять його виконувати, а тому, ви можете робити його частіше. Приступити до нього можна в положенні сидячи, схрестивши ноги, або в положенні лежачи. Спочатку хай дитина просто спокійно й рівно подихає.

Далі скажіть  наступне: «Уяви, що твоє дихання, як на ліфті, рухається через все твоє тіло. Для запуску ліфта тобі потрібно дихати через ніс. Видихни все повітря, яке в тебе є. Потім починай вдихати, і нехай ліфт (з диханням) повільно підніметься до рівня грудей. Затамуй його там. Тепер знову видихни все повітря. Знову вдихай так, щоб твій ліфт піднявся вже на найвищий поверх, через горло до обличчя та лоба. Затамуй його. Тепер видихни й відчуй, як разом з видихом цей ліфт несе вниз всі твої проблеми й турботи - вниз через груди, живіт, ноги, а далі через двері ліфта й зовсім з твого тіла».

2. Тренування координації мозку/тіла. Наш мозок і наше тіло є частиною загального цілого - нас. Отже, фізичні навантаження необхідні їм в рівній мірі. Коли ми тренуємо їх одночасно, ми фактично допомагаємо різним функціям мозку більш активно взаємодіяти й підтримувати стан синхронізації. Тобто важливо розуміти, що координація рухів - це функція як нашого мозку, так і нашого тіла.


Такі вправи, представлені нижче, сприяють інтеграції найважливіших функцій мозку, роблячи його роботу більш ефективною:

Ворушіння пальцями ніг. Ця вправа дуже допомагає координації. Діти різного віку можуть легко навчитися виконувати її. Щоранку, перш ніж встати з ліжка, попросіть дитину повільно почати рухати всіма своїми пальцями на обох ногах вгору і вниз, а потім тільки двома великими пальцями.

Рухи неведучою рукою. Попросіть дитину спробувати виконати певні рухи його неосновною рукою. Якщо вона правша, нехай використовує ліву, а якщо шульга (лівша), то - праву руку. Наприклад, нехай щось напише, одягнеться або буде користуватися ложкою або виделкою під час прийому їжі.

Переміщення навскіс. Ви можете зробити цю просту вправу разом з дитиною. Необхідно в положенні сидячи торкнутися правим ліктем лівого коліна. Зробіть цю вправу п'ять разів, а потім дотягніться лівим ліктем до правого коліна. Повторіть кілька разів. Інший варіант: ви можете зробити «млин». У положенні стоячи, ноги на ширині плечей, по черзі торкніться правою рукою лівої ноги й навпаки. Повторіть кілька разів.

Оволодіння клавішами. Навчання грі на фортепіано або електронних клавішних інструментах є одним з кращих способів поліпшити інтегративні процеси головного мозку. Скориставшись навчальним відео, широко представленим в Інтернеті, ви можете оволодіти грою навіть вдома.

3. Гра на концентрацію. Вправи, що дозволяють поліпшити пам'ять та концентрацію уваги, важливі для всіх нас!

Для дітей молодшого віку ви можете запропонувати наступну гру: візьміть кілька іграшок і вишикуйте їх в ряд. Нехай дитина подивиться на них і запам'ятає. Потім накрийте їх чим-небудь і приберіть одну з іграшок (так, щоб дитина не бачила). Розкрийте. Завдання дитини полягає в тому, щоб назвати відсутню іграшку. Ви можете також запропонувати їй запам'ятати короткий список знайомих предметів з вашого будинку. Нехай вона постарається згадати їх у прямому і зворотному порядку.

Для дітей старшого віку та підлітків можна запропонувати таку гру: розкладіть перед ними будь-які предмети, які тільки знайдете, дайте 15 секунд, щоб їх розглянути, а потім заберіть з поля зору. Нехай ваша дитина постарається згадати ці предмети, а ви підрахуйте, скільки їй вдалося назвати у відсотковому відношенні. Почніть з п'яти, і в міру того, як дитина освоїть виконання завдання, нарощуйте їх кількість далі. Ви можете також потренувати слухову пам'ять, запропонувавши повторити за вами вголос ряд випадкових чисел або слів. Почніть всього лише з 2-х або 3-х і також працюйте над збільшенням їхньої кількості.

Сімейний вечір гри. Граючи в такі ігри, як шашки й шахи, а також карткові ігри, доміно та ін. діти вчаться вирішувати завдання, планувати та вчаться співробітництва (почерговості дій і подолання фрустрації). Інші настільні ігри, такі, як «Монополія», наприклад, також відмінно підходять для цього. Такі ігри, як «Дженга», в якій гравці по черзі дістають блоки з основи вежі й кладуть їх нагору, роблячи вежу все більш високою і все менш стійкою, покращують увагу, концентрацію, координацію й терпіння. Ще один плюс полягає в тому, що спільні ігри подобаються всім без винятку й допомагають зміцнювати сімейні стосунки. Спробуйте хоча б раз на тиждень організовувати таке спільне проведення часу, і ви побачите, як це позитивно відіб'ється на вашій дитині та ваших стосунках.

Незвичайне малювання. Одночасне малювання одного предмета обома руками розвиває моторику, синхронізує роботу півкуль, покращує просторове сприйняття.

Кулак - ребро - долоня. Долоню стиснути в кулак, ребром поставити на стіл, долонею покласти вниз, виконувати ці 3 рухи по черзі однією рукою, потім іншою, наприкінці обома руками разом. Така вправа сприяє активізації письмового процесу й читання, покращує концентрацію та розумові процеси. 


Вісімки. Намалювати візуально в повітрі вісімку від центру вправо потім вліво, голову при цьому не обертати. Таким чином, знімається напруга, активізується мислення, поліпшується сприйняття візуальної інформації.

Слон. Злегка зігнути коліна в стоячому положенні, з нахиленою до плеча головою малювати вісімки витягнутої вперед спочатку однією рукою, потім іншою. Так активізується творче мислення.

Кнопки мозку. Масажувати однією рукою підключичні поглиблення, іншою - припупкову область. Вправу виконувати стоячи. Допомагає мозку прокинутися і готує його до засвоєння інформації, зміцнює вестибулярний апарат.

4. Грайте в освітні онлайн ігри. Є багато сайтів, що пропонують безкоштовні ігри, які, крім того, що захоплюючі й цікаві, дозволяють набути широкого розмаїття академічних навичок. Це саме той «екранний час», за який батьки можуть бути абсолютно спокійні!

5. Щоденний час спілкування/«тріумфи й поразки». У сучасному світі з його безперервними смсками, інтернет-листуванням і телефонними розмовами повноцінне спілкування стає майже втраченим видом мистецтва. Якщо ви зможете щодня виділяти час на кожну свою дитину, щоб дізнатися про її перемоги й проблеми, а у відповідь поділитися своїми, це дозволить значно поліпшити її комунікативні та розмовні навички. Обговорення успіхів та труднощів можуть також допомогти у вивченні навичок вирішення різного роду проблем. Сімейний обід буде для цього просто ідеальний, до того ж він є чудовою традицією, яку варто почати й підтримувати. Ви можете також разом з дитиною почитати книгу й поставити ряд запитань за цікавими епізодами. Обговоріть події прочитаної історії та ті почуття, які відчували персонажі, а також обов'язково поговоріть про почуття вашої дитини, що виникали в процесі читання, дізнайтеся її думки з цього приводу. Поділіться й своїми міркуваннями та почуттями.

Реалізація всіх цих вправ та занять дозволить не тільки поліпшити виконавчі функції мозку, але й побудувати гарні стосунки, знизити рівень стресу у всіх учасників, як у дітей, так і в дорослих. Для дитини гра може бути роботою, дуже необхідною для її всебічного розвитку. А дорослим, у свою чергу, дуже корисно час від часу «зустрічатися» зі своєю внутрішньою дитиною. Тому ваші спільні веселі «тренування» мозку сприятимуть розвитку як дорослих, так і дітей.

 

У дописі використано матерали з інтернету, в т.ч. доктора Роберта Майерса, дитячого психолога та smartum.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар