21 січня 2021 р.

Формування почуття сорому в дитини у батьківській сім'ї

У кожній родині сором продукується в різних кількостях. В одних сім’ях наноситься шкода мінімальна. В інших, наслідком є розвиток нікчемності, недосконалості і приниженості.

Говорять: «сім’я, заснована на соромі». Діти в такій сім’ї схильні до глибокого і токсичного сорому, вони витрачають багато сил і енергії з метою захисту від власного сорому.

Існують послання в батьківській родині, які продукують сором. Ось деякі з них:

  •      «Ти поганий», «Ти завжди був … (товстим, потворним, дурним і ін.)», «Ти ніколи не змінишся», «Ти мені не подобаєшся», «З того моменту, як ти народився, я знаю, що щось не так»

Це послання атакує самий центр індивідуальності. Людина, до якої адресоване це послання вважає, що вона є ганебною і внутрішньо неповноцінною. Вона може лише продовжувати критикувати себе і привносити свою «поганість» за все, що робить.

Людина, що живе з таким посланням, постійно шукає і знаходить підтвердження, що вона погана і неповноцінна. Вона схильна до саморуйнівної поведінки.

  •       «Ти недостатньо хороший»

Це послання несе деяку цінність, але ця цінність недостатня.

Часто дитину порівнюють з більш успішними дітьми і дають зрозуміти, що вона розчаровує. Що б дитина не робила, вона не досягне схвалення, а саме його вона постійно намагається отримати. Припинити пошук способу для схвалення іншими, означатиме – зазнати невдачі і подвоїти свій сором. Така дитина не може бути щасливою, адже вона ще не заслужила поваги і схвалення. Тому необхідно працювати і розслабитися просто неможливо.

Сором, який формується в результаті цього послання більш спокійний, ніж при попередньому посланні. Він не несе приниження. Цей сором часто змішується із заздрістю до інших.

  •       «Ти не наш»

Таке послання може отримати дитина, коли вона «не така», як її сестри, брати і інші члени сім’ї. Дитина, яка отримує таке послання може відчувати суміш сорому і самотності. Вона впевнена, що не така, як інші, спочатку в своїй родині, а потім і в інших групах. Відмінними рисами можуть бути: рудий колір волосся, занадто високий або низький зріст та ін. Інші люди можуть навіть не здогадуватися про те, що дитина відчуває себе чужою. Їй і в голову не приходить перетворити свою унікальність в індивідуальність.

Будь-які спроби звернути увагу на ці особливості викликають збентеження і приниження.

Позиція людини, що живе з таким посланням: прагнути належати до групи, але при цьому знати, що це неможливо. Будучи переповненою соромом, вона не здатна приєднатися до групи. Вона переконана, що не може стати «нашим» і окреме життя приносить їй страждання.

  •       «Тебе неможливо любити»

Таке послання отримують покинуті діти, чиї батьки емоційно і фізично відсторонені. Це послання може бути вербальним і невербальним. Їх причинами може бути наприклад, схожість дитини з неприємним родичем, стать дитини (коли одинока мати виховує сина).

Дитина розуміє, що обтяжує родину, що її терплять, не цінують. Вона шукає пояснення і нерідко приймає рішення, що її просто неможливо любити. Вона постійно відчуває глибокий сором. У дорослому віці вона насилу приймає чужу любов.

Така людина може стати рятівником, і присвятити своє життя турботі про інших. Для неї є лише один спосіб наповнити життя сенсом – віддати іншому. Адже вона вважає себе негідною любові, але може віддати себе гідної любові людині. При цьому ніхто не буде піклуватися про її потреби.

 

Матеріали взято з інтернет-джерел: МПАПМ

Немає коментарів:

Дописати коментар